Herken je deze situatie? Je wil best wel meer sporten maar het komt er niet van. Of, mijn klanten geven aan best wel duurzamer te willen leven, maar uiteindelijk ondernemen er maar weinig concrete stappen. Dan is er vaak sprake van inertia, oftewel weerstand om in actie te komen. En dat vinden wij mensen een lekker gevoel, want dan besparen we onbewust energie. Maar er is hoop, want wanneer je uitstelgedrag signaleert, kunnen implementatie intenties je helpen.
Wat zijn implementatie intenties?
Vaak start een behoefte aan gedragsverandering vanuit een grotere doelintentie zoals bijvoorbeeld ‘ik wil stoppen met roken’ of ‘mijn klanten willen duurzamer gaan leven’. Mensen hebben dan vaak een positieve houding ten opzichte van dit eindresultaat maar echte actie blijft vaak uit. Dit komt omdat het streven naar zo’n groter doel veel ingewikkelder is dan het streven naar een kleiner doel, oftewel een implementatie intentie.
Een implementatie intentie is een concrete afspraak voor nieuw gedrag. Zo’n intentie wordt ook wel een ‘als-dan-afspraak’ genoemd. In zo’n afspraak maak je heel duidelijk wat je gaat doen als een bepaalde situatie zich voordat. Bijvoorbeeld: ‘Als op donderdagavond om 20:30 het journaal afgelopen is, dan pak ik mijn studieboek filosofie en ga ik in de woonkamer studeren.’ Deze concrete implementatie intentie draagt uiteindelijk bij aan het grotere doel ‘Ik wil meer leren over filosofie’ maar het is nu zo concreet gemaakt, dat het makkelijker is om te starten en om vol te houden is.
Waarom werkt dit?
Omdat je een hele concrete actie koppelt aan een hele concrete trigger. Hiermee maak je het je brein makkelijker om ook echt in actie te komen als die specifieke situatie zich voordoet. Het kost je brein dan veel minder energie en is er minder ruimte voor ‘smoesjes’ om het niet te doen. Met implementatie intenties creëer je dus commitment om het gedrag ook echt te vertonen.
Wat kan ik met implementatie intenties?
Merk je in jouw case uitstelgedrag op? Vraag jezelf dan af of er momenten zijn waarbij je de mensen een concrete ‘als-dan-afspraak’ kunt laten formuleren. En als formuleren geen optie is, bijvoorbeeld in een online funnel, kijk dan of mensen een meer bewuste keuze kunnen maken voor de volgende stap. Bijvoorbeeld door een checkbox toe te voegen met: ‘Ja, ik wil gebeld worden op maandag tussen 14:00 en 16:00 uur’.
Let hierbij dus goed op dat je geen commitment vraagt op het grotere doel maar juist op een kleine, concrete intentie in het proces er naartoe. En wees creatief want vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt want zelfs al in copy of beeld kun je mensen bewuster maken van de intentie die ze ‘uitspreken’ zodat ze er daarna meer consistent naar zullen handelen.
En tsja, persoonlijk is het ook heel fijn om te weten dat deze techniek je kan helpen om uit de smoesjesmodus te komen. Weet dat je met concrete, kleine implementatie intenties jezelf kunt motiveren om gezonder te eten, meer te sporten, meer te lezen, of wat dan ook je doel mag zijn….